Helsingin uuteen Oodi-kirjastoon massiiviset kierteelle kaartuvat teräsportaat – ripustustangoilla kannatellaan kymmenen elefantin painon verran teräsrakennetta

 
kaaritaivutus-oodikirjastonportaat-kuva-anssikumpula-A7K_1824.jpg
 

SEINÄJOKI, 31.1.2018. Kaaritaivutus Kumpula Oy valmistaa kierteelle kaartuvien portaiden teräsrakenteet Helsingin uuteen keskustakirjastoon Kansalaistorille. Portaiden teräskokonaisuus valmistetaan 80 tonnista terästä, jota kannatellaan ripustustangoilla ylemmistä kerroksista.

Poikkeuksellisen työstä tekee vaativa rakenne, jossa askelmien molemmin puolin hitsataan yhteen kaksi huomattavan paksua teräslevyä. Valmistuksen suunnittelu on arkkitehdin, rakennesuunnittelijan ja valmistajan tiiviin yhteistyön tulos.

– Olemme hyvin ylpeitä saadessamme valmistaa nämä kierteelle kaartuvat teräsportaat, kertoo Kaaritaivutuksen pääsuunnittelija ja yrittäjä Ossi Kumpula. Onnistuimme ratkomaan valmistuksen suunnitteluun liittyneet haasteet ja tuotanto on edennyt jo loppusuoralle.

Kaaritaivutus on erikoistunut kaarevien portaiden valmistamiseen teräksestä ja on Suomessa pioneeri järeiden teräspalkkien kylmätaivuttamisessa kaareviin muotoihin. Kaaritaivutuksen kaarevia teräsportaita löytyy mm. Oulun yliopistollisen keskussairaalan aulasta ja järeitä kaarevia teräspalkkeja viime vuoden Mikkelin Asuntomessujen vetonaulakohteesta Wave-talosta, suuresta osaa Helsingin moderneja kauppakeskuksia ja suurimmista valtameriristeilijöistä.

Portaat on suunnitellut arkkitehtitoimisto ALA ja rakennesuunnitelmista vastaa Ramboll. Keskustakirjaston rakennuttaja on Helsingin kaupunki, pääurakoitsija YIT ja kierreportaiden tilauksen Kaaritaivutukselle on tehnyt Normek Oy.

LISÄTIEDOT
Video (1 min 7 sek): https://youtu.be/ZW87-j-Z6aI
Valokuvat (8 kpl): https://adobe.ly/2EzeI9Q (kuvat anssik.fi)

Haastattelupyynnöt ja lisätiedot lehdistölle antaa valmistuksen pääsuunnittelija Ossi Kumpula, 050–3448695.

Ossi Kumpula
pääsuunnittelija, yrittäjä
KAARITAIVUTUS Kumpula Oy
ossi.kumpula@kaaritaivutus.fi
+358 50 3448695
kaaritaivutus.fi

Aiheesta muualla:

LISÄYS 23.11.2018. Oodille Vuoden Teräsrakenne -palkinto.

 
 
 
 

LISÄYS 5.12.2018. Valmis työ Oodi-kirjaston avajaisissa ke 5.12.2018:

 
 
 
 

LISÄYS 7.12.2018. Työvaihekuvasarja valmistuksen aloituksesta lokakuu 2017 – Oodin avajaiset joulukuu 2018:

 

LISÄYS 11.12.2018. Teräsrakenne-lehden artikkeli Vuoden Teräsrakenne -palkinnon voittaneesta Oodi-kirjastosta ja lehti-ilmoituksemme samassa lehdessä (PDF-artikkeli julkaistu luvalla):

Lehtiartikkeli

Lehtiartikkeli

Lehti-ilmoitus

Lehti-ilmoitus